Moestuin het Buitenhof Veenendaal-oost

De Geschidenis van Moestuin het Buitenhof

Waar begon het ook al weer allemaal? Het maandag is 13 juni, tweede pinksterdag in het jaar 2011. Een groep enthousiaste buurtbewoners komt bijeen op het evenement Vroege Oogst en geniet van een zakje verse friet. De piepers waar de friet van is gemaakt, is gerooid door bewoners zelf op een eigen stukje grond in Buurtstede. Door de ontmoeting en sfeer die dit teweeg bracht is dan ook het idee geboren: Het zou leuk zijn als we dit samen in de wijk vaker kunnen doen. Zou er ruimte zijn voor een moestuin?

Een klein groepje initiatiefnemers stapte een tijd later naar Jan van der Meulen, initiatievenmakelaar in Veenendaal-Oost. In een paar overleggen in de 2e Kamer werd het idee verder uitgedokterd. Het initiatief kreeg steeds meer interesse van bewoners uit de wijk. Masja Koens en Manuele van Voorthuizen stapten als kartrekkers naar voren en gingen met OVO (Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-Oost) om tafel. Via Johan van der Werken werden de nodige positieve reacties ontvangen. De grond werd beschikbaar gesteld en er kon een plan worden opgesteld. Ook Gemeente Veenendaal reageerde positief en wilde graag meedenken en faciliteren in het geheel. In samenwerking met landschapsarchitect Jeroen Heij werd de eerste schets gemaakt.

De moestuin en het gebied eromheen heeft de naam Het Buitenhof gekregen. Dit is een logische link met de bestaande 2e Kamer. Het kreeg vorm door een boomgaard, een opslagcontainer en een bloemenzee. Om alvast aan de slag te kunnen sloegen bewoners de handen ineen. Via de gemeente en via bedrijven werden palen, hekwerk en benodigd materiaal geregeld. In een mum van tijd werd een groot hekwerk en een poort om de moestuinen aangelegd. Jong, oud, het maakte niet uit, iedereen deed mee. Daarnaast werd er een excursie georganiseerd naar boerderij De Eekhoeve waar de kneepjes uit het vak werden geleerd. Op tweede paasdag 2012 werden er tijdens Oost in Beweging zonnebloemzaadjes en een basispakket tuinieren uitgedeeld ter promotie van de moestuinen. Inmiddels zijn alle tuintjes vergeven en het gewas groeit flink! Het is prachtig om te zien hoe de ervaren en onervaren groentjes nu aan de gang zijn in Het Buitenhof.